Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Zowel het huwelijk als het op 1 januari 1998 ingevoerde geregistreerde partnerschap is een relatievorm van twee personen van gelijk of verschillend geslacht. Het huwelijksvermogensrecht regelt de vermogensrechtelijke gevolgen van deze relatievormen.

Afwijken van deze regels kan alleen d.m.v. een notariële akte van huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden.

benieuwd wat wij voor u kunnen doen?

Vul het aanvraagformulier in en ontvang een vrijblijvende offerte van ons

Vraag nu een offerte aan

huwelijk

Reden / Aanleiding

Bij het maken van huwelijksvooraarden is het bom na te gaan wat de reden of aanleiding daartoe is. Doorgaans hebben de onderneming, familievermogen of eerdere ervaringen bij een scheiding hiermee te maken.

Regelingen

Meestal wordt afgeweken van het beginsel van gemeenschap van goederen. Dan kan het vermogen van de een ook niet worden geclaimd door de schuldeisers van de ander.
Dit kan worden gecombineerd met de afspraak om inkomsten of de individuele vermogens geheel of gedeeltelijk te verrekenen. De (kandidaat-)notaris kan u adviseren over de meest geschikte vorm.

Risico’s uitsluiten

Het uitsluiten van een gemeenschap van goederen is vooral van belang wanneer één van de echtgenoten een zelfstandig beroep of bedrijf uitoefent of gaat uitoefenen. Als de echtgenoten bij huwelijkse voorwaarden iedere gemeenschap van goederen uitsluiten, wordt daarmee bereikt dat de schulden van de echtgenoot die het beroep of bedrijf uitoefent niet kunnen worden verhaald op de bezittingen of het inkomen van de andere echtgenoot.

Verrekenbeding

Het maken van huwelijkse voorwaarden hoeft niet te betekenen dat de ene echtgenoot ook helemaal niet deelt in de vermogensvooruitgang van de andere echtgenoot. Een verrekenbeding houdt in dat echtparen jaarlijks samenvoegen wat ieder van hen van zijn inkomsten heeft overgehouden en dat zij het overschot samen delen. Ook kan worden afgesproken dat bij het einde van het huwelijk verrekend zal worden.

Vóór het huwelijk

Het is verstandig de huwelijkse voorwaarden vóór het huwelijk te maken. Erna kan het ook, doch dan kost het meer tijd en geld.

Wijzigen/opheffen ter besparing van successierecht

Zijn de echtgenoten op leeftijd gekomen en is het beroep of bedrijf na succesvolle uitoefening gestaakt, dan kan het verstandig zijn alsnog de gemeenschap van goederen in te voeren (wijzigen of opheffen huwelijkse voorwaarden).
Als vermogen zich bij één echtgenoot heeft opgehoopt, erven de kinderen veel meer van de ene dan van de andere ouder. Er is dan meestal meer aan successierechten verschuldigd dan wanneer van beiden evenveel wordt geërfd.

benieuwd wat wij voor u kunnen doen?

Vul het aanvraagformulier in en ontvang een vrijblijvende offerte van ons

Vraag nu een offerte aan