Verklaring van erfrecht / verklaring van executele

De verklaring van erfrecht is een notariële verklaring waarin staat: wie is overleden, wie – krachtens de Wet of op grond van het testament – de erfgenamen zijn en wie namens de gezamenlijke erfgenamen kan optreden om alles te doen wat nodig is om de nalatenschap af te wikkelen (dit kan één van de erfgenamen zijn, een buitenstaander of de notaris zelf).

benieuwd wat wij voor u kunnen doen?

Vul het aanvraagformulier in en ontvang een vrijblijvende offerte van ons

Vraag nu een offerte aan

verklaring-van-erfrecht

Deze door de erfgenamen gevolmachtigde persoon kan dan met de verklaring van erfrecht beschikken over de bankrekeningen van de overledene en er de nodige betalingen van doen.

Een verklaring van erfrecht wordt zo spoedig mogelijk na het geven van de opdracht daartoe opgemaakt maar het kan toch ook wel enige tijd in beslag nemen, bijv. als er erfgenamen opgespoord moeten worden, een erfgenaam dwars ligt enz.

Een variant op de verklaring van erfrecht is de verklaring van executele. De overledene zelf kan in zijn testament of in een codicil bepaald hebben wie zijn nalatenschap zal afwikkelen; deze persoon wordt executeur genoemd. Aan zo iemand geeft de notaris een verklaring van executele af, waarmee deze dan bevoegd is te handelen.

 

benieuwd wat wij voor u kunnen doen?

Vul het aanvraagformulier in en ontvang een vrijblijvende offerte van ons

Vraag nu een offerte aan